Reisadvies Dominicaanse Republiek | Ministerie van Buitenlandse Zaken (2024)

Ministerie van Buitenlandse Zaken

Reist u naar de Dominicaanse Republiek? Lees welke veiligheidsrisico’s er zijn, wat u kunt doen in geval van nood, en hoe u zich voorbereidt op uw reis.

Laatst gewijzigd op: 26-04-2024
Nog steeds geldig op: 13-06-2024

In het kort

De kleurcode van het reisadvies voor de Dominicaanse Republiek is geel. U kunt erheen reizen. Maar let op: er zijn bijzondere veiligheidsrisico’s.

E-mail ontvangen als het reisadvies wijzigt? Meld u aan bij de Informatieservice. Bent u in de Dominicaanse Republiek of gaat u erheen? Registreer uw verblijf.

Verder in dit reisadvies

Diefstal en berovingen

Houd in de Dominicaanse Republiek rekening met diefstal en berovingen. Er wordt vaak geweld gebruikt, met messen en vuurwapens. Dit komt in het hele land voor, maar vooral rond vakantieresorts en in steden.

Wat kunt u doen?

  • Reis niet alleen.
  • Houd geen taxi’s aan op straat, maar neem een hoteltaxi.
  • Pin uw geld niet bij een pinautomaat (ATM) op straat.
  • Gebruik uw mobiele telefoon zo min mogelijk in het openbaar.
  • Bied geen verzet bij een overval of beroving. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.

Grens met Haïti

De grens van de Dominicaanse Republiek met Haïti is gesloten. U kunt niet naar Haïti reizen. In het grensgebied tussen de Dominicaanse Republiek en Haïti komen vaak gewapende overvallen voor.

Voorkom dat u slachtoffer wordt van criminaliteit

Door een goede voorbereiding verkleint u de kans dat u wordt beroofd of opgelicht. Lees meer op de pagina Hoe voorkom ik dat ik slachtoffer word van criminaliteit in het buitenland?

Drugs

U mag in de Dominicaanse Republiek geen drugs gebruiken, bezitten of verkopen. Dit geldt ook voor softdrugs. In de Dominicaanse Republiek zijn straffen veel zwaarder dan in Nederland.

Lhbtiq+

Bent u een lhbtiq+ persoon? En wilt u naar de Dominicaanse Republiek reizen? U kunt daar te maken krijgen met discriminatie en agressie. Niet iedereen heeft een positieve houding tegenover uw seksuele voorkeur of identiteit. Lees de tips op de pagina Kan ik veilig reizen als lhbtiq+ persoon? om risico’s te verkleinen.

Tropische stormen

In de Dominicaanse Republiek kunnen van juni tot en met november tropische stormen en orkanen voorkomen, vaak met veel wateroverlast. Lees actuele informatie op de volgende websites (informatie in het Engels):

Aardbevingen

In de Dominicaanse Republiek komen aardbevingen voor. Lees informatie over aardbevingen op de website van het USGS Earthquake Hazards Program (informatie in het Engels).

Gevaarlijke stromingen

Houd rekening met gevaarlijke stromingen in zee, vooral tijdens het orkaanseizoen. Vraag advies over actuele omstandigheden.

Wat kunt u doen bij natuurgeweld?

Is er natuurgeweld op het moment dat u in de Dominicaanse Republiek bent?

  • Volg altijd de aanwijzingen van de lokale autoriteiten, bijvoorbeeld de brandweer of politie.
  • Houd de (lokale) media in de gaten. De situatie kan snel veranderen.
  • Neem contact op met de lokale autoriteiten, uw hotel of reisorganisatie als u een vraag heeft over de actuele situatie.

In de Dominicaanse Republiek vallen veel doden in het verkeer. Vooral onder bestuurders van brommers, scooters en motoren.

De verkeersveiligheid buiten de hoofdstad Santo Domingo is slecht. Kent u de lokale verkeersregels niet? Rijd dan niet zelf. Neem een officiële taxi of een officiële bus.

Lokale hulpdiensten

Heeft u direct hulp nodig in de Dominicaanse Republiek? Neem contact op met de lokale hulpdiensten:

  • Algemeen alarmnummer (politie): 911
  • Toeristenpolitie: +1 809 200 35 00

Nood- of crisissituatie

  • Bent u in de Dominicaanse Republiek en bent u in nood? Bijvoorbeeld: u bent opgenomen in het ziekenhuis, of u bent bestolen. Lees wat u kunt doen in geval van nood.
  • Komt u in een crisissituatie terecht (zoals politieke onrust, een terroristische aanslag of natuurgeweld)? Lees wat u kunt doen in een crisissituatie.
  • Laat uw familie/vrienden weten hoe het met u gaat.
  • Volg altijd de aanwijzingen van de lokale autoriteiten.
  • Maakt u een georganiseerde reis? Houd contact met uw reisorganisatie.
  • Heeft u hulp nodig? Neem contact op met uw reisverzekeraar of met de Nederlandse ambassade.

Contactgegevens Nederlandse ambassade in geval van nood

Nederlandse ambassades en consulaten-generaal zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar via het contactcenter van NederlandWereldwijd op telefoonnummer +31 247 247 247 of via WhatsApp: +31 6 82 38 77 96.

Bent u in de Dominicaanse Republiek en heeft u een lokaal telefoonnummer? Bel het lokale nummer van de Nederlandse ambassade. U betaalt dan het lokale tarief.

Nederlandse ambassade in de Dominicaanse Republiek

Bekijk de contactgegevens van de Nederlandse ambassade in Santo Domingo.

Reisverzekering

  • Sluit altijd een goede reisverzekering af die extra kosten dekt. Bijvoorbeeld van ziekenhuisopname, of als u naar Nederland moet worden vervoerd (repatriëring). Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent.
  • Voor een reis naar de Dominicaanse Republiek is een goede reisverzekering extra belangrijk. Behandeling in particuliere ziekenhuizen kan duur zijn. Het komt voor dat bezoekers het land niet mogen verlaten voordat alle medische kosten zijn betaald.

Paspoort

  • U heeft een geldig paspoort nodig om naar de Dominicaanse Republiek te reizen.
  • Uw Nederlandse paspoort moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn op het moment van vertrek uit het land.
  • U moet altijd een kopie van uw paspoort en van uw inreisstempel bij u hebben. En een bewijs van door- of terugreis. Deze moet u laten zien als de autoriteiten daar om vragen.

Visum

U heeft geen visum nodig voor de Dominicaanse Republiek als u met een Nederlands paspoort reist.

Reizen met kinderen

Kinderen hebben ook een geldig paspoort nodig voor een reis naar de Dominicaanse Republiek. Reist u alleen met 1 of meer kinderen jonger dan 18 jaar? Check welke documenten u nodig heeft om te reizen met een minderjarig kind en neem die mee. Zo voorkomt u problemen en lange wachttijden bij grenscontroles.

Regels bij aankomst en vertrek

Voor aankomst in de Dominicaanse Republiek moet u een e-ticket aanvragen. Dit is ook verplicht op het moment dat u het land verlaat. Vraag een e-ticket aan via het Electronic Ticket portaal van de Dominicaanse overheid (informatie in het Engels).

Blijft u langer dan 30 dagen in de Dominicaanse Republiek? Neem contact op met de ambassade van de Dominicaanse Republiek in Den Haag en vraag welke regels gelden bij aankomst.

Rijbewijs

Uw Nederlandse rijbewijs is geldig in de Dominicaanse Republiek. Lees meer over rijden in de Dominicaanse Republiek op de website van de ANWB.

Reisvaccinaties

Medicijnen

Gebruikt u medicijnen?

  • Neem voldoende medicijnen mee, ook voor extra dagen.
  • Check of u een medicijnverklaring nodig heeft om uw medicijnen mee te mogen nemen naar de Dominicaanse Republiek.
  • Neem de medicijnen altijd mee in de originele verpakking.

Bagageregels

  • Meenemen naar de Dominicaanse Republiek:
    Check wat u mag meenemen naar de Dominicaanse Republiek op de website van IATA (informatie in het Engels).
  • Meenemen naar Nederland:
    Bekijk wat u vanuit de Dominicaanse Republiek mee terug mag nemen naar Nederland op de pagina Wat mag ik meenemen naar Nederland?

Kaart bij reisadvies Dominicaanse Republiek

Reisadvies Dominicaanse Republiek | Ministerie van Buitenlandse Zaken (1)Download kaart bij reisadvies Dominicaanse Republiek (PDF, 251 kB)

Reisadvies Dominicaanse Republiek | Ministerie van Buitenlandse Zaken (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Kimberely Baumbach CPA

Last Updated:

Views: 5427

Rating: 4 / 5 (61 voted)

Reviews: 84% of readers found this page helpful

Author information

Name: Kimberely Baumbach CPA

Birthday: 1996-01-14

Address: 8381 Boyce Course, Imeldachester, ND 74681

Phone: +3571286597580

Job: Product Banking Analyst

Hobby: Cosplaying, Inline skating, Amateur radio, Baton twirling, Mountaineering, Flying, Archery

Introduction: My name is Kimberely Baumbach CPA, I am a gorgeous, bright, charming, encouraging, zealous, lively, good person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.