Informatie & foto's | TUI (2024)

Beziens- & wetenswaardigheden van Haïti

Bezienswaardigheden

De Citadelle La Ferrière,Petion-Ville,Labadee beach

Wetenswaardigheden

Haïti vormt samen met de Dominicaanse Republiek het eiland Hispaniola.

Bevolking, Cultuur & Religie van Haïti

Bevolking

De huidige bevolking van Haïti stamt grotendeels af van de Afrikanen. Dit vanwege de slaven die destijds naar het land werden gebracht om op plantages te kunnen werken. Een andere bevolkingsgroep op het eiland zijn de Mulatten. Mulatten hebben veelal een Franse vader en een Afrikaanse moeder. Omdat het grootste gedeelte van de bevolking oorspronkelijk uit Afrika stamt, heeft het land een Afrikaans karakter.

Aantal inwoners van Haïti is 10.850.000

Cultuur

Open staan en respect tonen voor de bevolking van onze vakantielanden dragen bij aan unieke ervaringen en aan het behoud van de authentieke culturen en tradities van elk land. Pas waar nodig je kleding aan en fotografeer alleen mensen die dat op prijs stellen.

Religie

De slaven die door de Franse kolonisten naar het eiland werden gebracht hadden in eerste instantie verschillende religies. Eenmaal op Haïti aangekomen werden zij al snel bekeerd tot het katholicisme. Door de mengeling van religies met het katholicisme is uiteindelijk de voodoo-cultus ontstaan. De voodoo-cultus is te vergelijken met de voodoo die in West-Afrika ontstaan is.

Indeling naar religie:
Rooms Katholiek 75%
Protestant 16%

Feesten & Evenementen in Haïti

Evenementen

Het Nationale Carnaval

Geografie van Haïti

Ligging

Hoofdstad van Haïti is Port-au-Prince.

Geografie

Ten westen van Haïti bevindt zich Jamaica en ten noordwesten ligt Cuba. Puerto Rico ligt ten Oosten van Haïti, terwijl de Nederlandse Antillen verder naar het zuiden liggen. Het land grenst direct aan de Dominicaanse Republiek en vormt samen het Eiland Hispaniola.

Landoppervlakte: 27750 km²

Hoogste punt: 2680
Hoogste punt: De Pic la Selle

Geldzaken in Haïti

Valuta: Gourde

Geschiedenis & Politiek van Haïti

Geschiedenis

In 1492 werd Haïti ontdekt door Christoffel Columbus. Het land werd destijds bewoond door Indianen. De Indianen die het eiland bewoonden overleden echter snel door verscheidene ziekten die de Spaanse kolonisten met zich mee namen. In 1697 gaf Spanje het westelijk deel van het eiland aan Frankrijk. Frankrijk gebruikte Haïti echter als plek om honderdduizenden slaven aan het werk te zetten. Tijdens de Franse Revolutie in 1789 werd er steeds meer getwijfeld aan de slavernij, dit resulteerde uiteindelijk tot de dertien jaar lang durende Haïtiaanse Revolutie waarna Haïti in 1804 officieel onafhankelijk werd verklaard. In de periode 1915 tot 1934 werd het land echter weer bezet, ditmaal door de Verenigde Staten vanwege economische belangen. De bevolking moest meehelpen aan het verbeteren van de infrastructuur om zodoende de economie van de Verenigde Staten te verbeteren. Toen Amerika het land in 1934 weer verliet werd het dan ook gevierd alsof Haïti voor de tweede keer onafhankelijk werd verklaard. In Januari van het jaar 2010 werd Haïti getroffen door een enorme aardbeving. De schade was groot en er zijn veel slachtoffers gevallen. Het land is nog steeds bezig aan de wederopbouw.

Staatsvorm

Republiek

Natuur & klimaat van Haïti

Natuur

De natuur van Haïti bestaat uit heuvels, bergen, zandstranden, tropische bossen en plantages. Ook zijn er op het eiland valleien te vinden, waarin meertjes verscholen zitten. Op Haïti is het ook mogelijk om een boottocht te maken door de mangrovebossen.

Klimaat

Op Haïti heerst een tropisch klimaat. Dit houdt in dat het niet kouder wordt dan 18 graden Celsius. De gemiddelde temperatuur op Haïti is 30 graden Celsius en er valt ongeveer zestig centimeter regen per jaar. De meeste regen valt in de maanden november, december en januari. De warmste maanden zijn augustus, september en oktober.

Flora en Fauna

Op het eiland kan men voornamelijk flamingo´s, kolibries, papegaaien en slechtvalken tegen komen. De natuur op Haïti is zeer divers vanwege de grote verschillen in hoogte. Zo zijn er op de vlakke gedeeltes palmbomen en cactussen te vinden, terwijl er op de vruchtbare berghellingen bergmangroven zijn. Ook is het eiland uitermate geschikt voor wandelaars, omdat er goede wandelpaden en diverse wandelroutes zijn.

Nationale parken in Haïti

Nationale parken zijn unieke trekpleisters. Door een bezoek bescherm je zelf de kwaliteit en het unieke karakter van deze beschermde natuurgebieden. De parken hebben hun bestaan namelijk grotendeels te danken aan de inkomsten van bezoekers. Hierdoor hoeft een natuurgebied niet te worden opengesteld voor landbouw of bosbouw. Een nationaal park is een gebied dat zich in de eerste plaats richt op de bescherming van ecosystemen en in de tweede plaats een recreatieve functie vervult. In deze beschermde natuurgebieden leven bijzondere planten- en diersoorten die van buitengewone wetenschappelijke, educatieve en recreatieve waarde zijn. In nationale parken gelden specifieke gedragsregels. Zo is bijvoorbeeld het plukken van bloemen en planten én het voeren van wilde dieren verboden. Het nationale park kan hierover meer informatie verstrekken.

Haïti heeft 10 nationale parken

Nationale parken in Haïti:

La Visite, Pic Macaya, Grande Colline, Grand Bois, Deux Mamelles, Historisch park Citadel, Sans-Souci, Ramiers, Forêt des Pins, Three Bays, Île-à-Vache, Historisch park Matheux

Werelderfgoederen in Haïti

Werelderfgoederen zijn culturele of natuurlijke erfgoederen die worden beschouwd als uniek, onvervangbaar en eigendom van de hele wereld. Wereldwijd zijn er 1073 door UNESCO erkende werelderfgoederen. Het is van groot belang om deze bijzondere trekpleisters te behouden. Tijdens een vakantiebezoek ben je als toerist daarbij onmisbaar. Laat bijvoorbeeld geen afval achter, blijf op de aangegeven paden en maak enkel foto's waar dat is toegestaan. Veel websites informeren hierover.

Haïti heeft 1 werelderfgoederen

Werelderfgoederen in Haïti:

Nationaal historisch park Citadel

Duurzaam toerisme en milieu

Sublieme stranden, aardige mensen, een fascinerende cultuur en een imponerend landschap. Ingrediënten die bijdragen aan een geslaagde vakantie. Om je ook straks een unieke vakantie te kunnen garanderen doet jouw reisorganisatie aan duurzamer toerisme. Eenvoudig gezegd: vakanties met respect voor mens en natuur. Daarom selecteert jouw reisorganisatie met zorg die accommodaties, vervoersmogelijkheden en excursies die rekening houden met mens en cultuur, natuur en milieu. Je bent als vakantieganger en onze klant een onmisbare schakel om al het moois te behouden. Zodat je ook in de toekomst blijvend kunt genieten van je vakantiebestemming.

Praktische informatie over Haïti

Tijdverschil: In Haïti is het zes uur vroeger dan in Nederland.

Telefoon, Internet & Post

Aan internetten in het buitenland buiten de Europese Unie (EU) kunnen extra kosten aan verbonden zitten. Wanneer er een WiFi verbinding aanwezig is, kun je meestal gratis gebruik maken van internet. Informeer bij je provider naar de voorwaarden en kosten voor internetten, bellen en sms’en in het buitenland.

Reisadviezen

Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt met de voorbereiding van de reis. Het reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade of consulaat, inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. Het hoofddoel van een reisadvies is te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staan er algemene en praktische tips in het reisadvies. Raadpleeg voor meer informatie de volgende website: https://www.tui.nl/reisadvies.

Reisdocumenten & visa

Je dient over een paspoort te beschikken dat na aankomst nog 6 maanden geldig is (met 1 lege visumpagina).
Je hebt een visum nodig. Raadpleeg voor meer informatie de volgende website: https://www.tui.nl/extra/visum-vaccin-valuta/reisdocumenten/.
Mensen met een andere nationaliteit dan de Nederlandse: raadpleeg voor meer informatie de volgende website: https://www.tui.nl/extra/visum-vaccin-valuta/reisdocumenten/.

Vlag

De vlag van Haïti bestaat uit twee banen die horizontaal lopen. De bovenste baan is blauw, en de onderste rood. In het midden staat het wapen van Haïti in een witte rechthoek.

Taal

Op Haïti wordt voornamelijk Frans gesproken. Dit komt doordat de kolonisten die het land destijds ‘ontdekten’ niet meer zijn weggegaan. De bevolking onderling spreekt ook Creools. Creools is een mengelmoes van allerlei Afrikaanse talen met het Frans.

Voertaal: Frans
Dialecten: Creools

Gezondheid

We adviseren om bij het voor het eerst betrekken van de kamer of het appartement elke warmwaterkraan enige minuten zo heet mogelijk te laten lopen. Dit geldt eveneens voor douche en/of bad. Het beste leg je de handdouche op de heetste stand afgesteld enige minuten op de afvoer. In stilstaand water van circa 25 - 50 ºC kan zich namelijk de legionellabacterie ontwikkelen, die op deze manier doeltreffend te bestrijden is.

Er zijn geen noodzakelijke vaccinaties, wel worden er aanbevelingen gedaan. Raadpleeg voor meer informatie de volgende website: www.reisprik.nl/tui

Drinkwater: Het leidingwater in Haïti is niet drinkbaar, er wordt aangeraden om gebruik te maken van flessen water.

Informatie & foto's  | TUI (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Tyson Zemlak

Last Updated:

Views: 5431

Rating: 4.2 / 5 (63 voted)

Reviews: 86% of readers found this page helpful

Author information

Name: Tyson Zemlak

Birthday: 1992-03-17

Address: Apt. 662 96191 Quigley Dam, Kubview, MA 42013

Phone: +441678032891

Job: Community-Services Orchestrator

Hobby: Coffee roasting, Calligraphy, Metalworking, Fashion, Vehicle restoration, Shopping, Photography

Introduction: My name is Tyson Zemlak, I am a excited, light, sparkling, super, open, fair, magnificent person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.