Vanaf TOP Stadspark Oudegein kunt u de Oude Geinsche polder met haar bijzondere historische elementen verkennen. Het Stadspark Oudegein is een groene long van Nieuwegein en biedt veel recreatieve mogelijkheden. Er zijn prachtige fiets-, wandel-, en vaarroutes beschikbaar. Nabij deze TOP bevinden zich oplaadpunten voor elektrische fiets en auto, een fietspomp en horecagelegenheid Jack’s Grillhouse. Hier kunt u pauzeren, kano’s huren en informatie verkrijgen over het omliggende gebied. Ook zijn er meerdere fiets- en wandelroutes beschikbaar.
Het Stadspark Oudegein is aangelegd in 1977. De sporen van de oo…
Vanaf TOP Stadspark Oudegein kunt u de Oude Geinsche polder met haar bijzondere historische elementen verkennen. Het Stadspark Oudegein is een groene long van Nieuwegein en biedt veel recreatieve mogelijkheden. Er zijn prachtige fiets-, wandel-, en vaarroutes beschikbaar. Nabij deze TOP bevinden zich oplaadpunten voor elektrische fiets en auto, een fietspomp en horecagelegenheid Jack’s Grillhouse. Hier kunt u pauzeren, kano’s huren en informatie verkrijgen over het omliggende gebied. Ook zijn er meerdere fiets- en wandelroutes beschikbaar.
Het Stadspark Oudegein is aangelegd in 1977. De sporen van de oorspronkelijke Oude GeinschePolder zijn nog goed te herleiden. Verder is er een grote centrale vijver met enkele kleinere waterpartijen en zijn er ligweides aangelegd in de Engelse landschapsstijl. Andere bezienswaardigheden zijn onder andere kasteel Oudegein, de historische boerderij IJsselstee, woonhuis Geinoord 1, de kinderboerderij en het Milieu Educatie Centrum. Ook zijn er in het stadspark een natuurijsbaan en een coopertestbaan te vinden.
Het Stadspark ligt langs een druk bevaren Vaart, (de Doorslag) die naar IJsselstein en Utrecht gaat. Naast een hoge natuurwaarde levert het Stadspark ook veel recreatieve mogelijkheden. Centraal gelegen in Stadspark Oudegein ligt het Natuurkwartier dat uit vier delen bestaat: Museum Warsenhoeck, de Wipmolen van de polder Oudegein, de kinderboerderij en het Milieu Educatie Centrum. Lezingen, cursussen, excursies en tentoonstellingen bieden hier volop mogelijkheden voor jong en oud. U kunt hier van alles ontdekken over de planten en dieren en de cultuurhistorie van Nieuwegein en omstreken. Op www.natuurkwartier.nl is meer informatie te vinden en staat ook de agenda met de activiteiten in het Natuurkwartier.
Vreeswijk
De geschiedenis van Vreeswijk gaat terug tot in het begin van de 9e eeuw. Met de teloorgang van stadje ‘t Geyne ging Vreeswijk fungeren als voorhaven van de stad Utrecht. In 1373 begon de bouw van een houten sluis in de Vaertse Rijn, op de plaats waar vandaag de dag zich nog steeds de Oude Sluis bevindt. In 1817 werd de Rijkshulpschutsluis aangelegd. Sinds de oplevering van het Lekkanaal in 1938 en het Amsterdam- Rijnkanaal in 1952 begeeft het merendeel van het economisch scheepvaartverkeer zich over die routes. Vreeswijk kenmerkt zich echter nog steeds als een handelsdorp. Het is een Rijksbeschermd dorpsgezicht en herbergt ook nog een onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie: Fort Vreeswijk. Medio 18de eeuw ontstond er lintbebouwing langs de toenmalige Vaertsche Rijn (langsde Herenstraat).
Jutphaas
De gemeente Jutphaas ontstond in 1812. In 1819 werd bij Jutphaas als onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie het Fort Jutphaas gebouwd. Dit fort is opengesteld. Verder zijn kenmerkend voor historisch Jutphaas: de kerkgebouwen, de begraafplaats aan het Kerkveld, het voormalig gemeentehuis en de Henkelfabriek (zeepfabriek).
Prinses Beatrixsluis
De Prinses Beatrixsluis is een imposant sluizencomplex met dubbele sluizen en vormt de scheepvaartverbinding tussen de rivier de Lek en het Amsterdam-Rijnkanaal. Het betreft een tweelingsluis: er liggen twee gelijke kolken naast elkaar. Met twee kolken kan separaat in beide richtingen worden geschut en zal de op- en neergaande scheepvaart elkaar niet hinderen. In verband met de toegenomen vrachtscheepvaart op het Lekkanaal en de veel grotere moderne binnenschepen, is besloten om een derde schutkolk aan de oostzijde van de bestaande sluis te bouwen.
Wandelen
Wandeling “Lopen over water”: Deze wandeling brengt u langs en over water, naar bijzondere historische gebouwen zoals, de Wipmolen van de polder Oudegein, de boerderij IJsselstee (Museum Warsenhoeck) en het kasteel Oudegein.
De gemeente Nieuwegein heeft ook diverse routes in de omgeving van het Stadspark ontwikkeld.
Fietsen
Door het Stadspark Oudegein lopen diverse fietspaden die de omliggende wijken met elkaar verbinden.
Via de routeplanners van de fietsersbond, Recreatieschap of ANWB kunt u aan de hand van de knooppunten ook zelf diverse fietsroutes uitstippelen.
* Langs de Lek: Een mooie route van 30 km leidt u ‘Langs de Lek’ van Nieuwegein naar Culemborg en aan de overzijde van de Lek weer terug. De route voert u langs enkele imposante forten en verdedigingswerken van de Nieuwe Hollandse Waterlinie.
* TOP Linielanding: Vanuit dit Stadspark kunt u via de knooppunten 24 23 22 25 20 19 17 15 16 03 en 90 naar TOP De Linielanding fietsen, waarbij u het voormalige dorp Vreeswijk aandoet en langs de imposante monumentale Prinses Beatrixsluis en haar dienstwoningen komt.
Varen
Deze TOP ligt aan het bewegwijzerde regionale sloepennetwerk. Via de www.sloepennetwerk.nl/routeplanner kunt u zelf uw vaarroute bepalen. Ook per kano kunt u het gebied verkennen. Vaar richting Utrecht of IJsselstein/ Montfoort, langs mooie landhuizen en de Nieuwe Hollandse Waterlinie.
Openingstijden
- Kijk voor openingstijden op http://jacksgrillhouse.nl/
Locatie
Terug